Forum for fans of King of Pop

Michael Jackson R.I.P
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Michael Jackson (Serbian)

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
avatar

Posts : 4
Join date : 2009-08-17
Age : 22

PostSubject: Michael Jackson (Serbian)   Mon Aug 17, 2009 7:58 pm

Мајкл Џозеф Џексон (енгл. Michael Joseph Jackson; 29. август 1958. — 25. јун 2009.) је био амерички музичар и забављач. Рођен је као седмо дете у породици Џексон. Дебитовао је на професионалној музичкој сцени 1964. као члан групе Џексон 5. Соло каријеру је започео 1971. док је још увек био члан групе. У каснијим годинама, у јавности се често називао „Краљем попа“. Џексонов албум „Thriller“, издат 1982., је тренутно најпродаванији албум свих времена. Четири од осталих његових албума су такође међу најпродаванијим музичким материјалима на свету: „Off the Wall“ (1979), „Bad“ (1987), „Dangerous“ (1991) и „HIStory“ (1995).

Почетком осамдесетих година двадесетог века, постао је доминантна фигура у популарној музици и први афроамерички забављач који је стекао јак публицитет на МТВ са спотовима песама као што су „Beat It“, „Billie Jean“ и „Thriller“- познати по трансформацији спота у уметничку форму- који су помогли, тада релативно младој телевизији да стекне углед. Спотови песама као што су „Black or White“ и „Scream“ су му продужили популарност и током деведесетих. Сценским наступима и спотовима, Џексон је популаризовао велики број физички компликованих плесачких техника као што су робот и „месечев ход“ (енгл. moonwalk).

Џексон је донирао милионе долара у хуманитарне сврхе радом своје фондације, издавањем хуманитарних синглова и подржавањем 39 акција. Други аспекти његовог приватног живота попут промена његове појаве и понашања су изазвали многе контроверзе које су оштетиле његов јавни углед. Поред тога, 1993. оптужен је за сексуално злостављање детета. Истрага је била прекинута због тога што није тужен на суду и због недостатка доказа. Џексон се женио два пута и постао је отац троје деце што је узроковало још контроверзи. Године 2005. му је суђено за сексуално злостављање детета и за пар других оптужби. Касније је ослобођен свих оптужби. Џексон је изненадно преминуо 2009. услед срчаног застоја. Исте године је претходно намеравао да одржи својих 50 последњих концерата у Лондону. Његову јавну комеморацију је посматрало више од милијарду гледалаца.

Један је од пар уметника који су уврштени у „Рокенрол кући славних“ два пута. Држао је неколико Гинисових рекорда (међу којима и рекорд за најуспешнијег забављача свих времена) и освојио 13 Гремија. Издао је 13 синглова који су били на првом месту листе „Билборд хот 100“, више него било који мушки извођач. Продао је више од 750 милиона примерака својих албума. Џексонов јако познати приватни живот заједно са његовом успешном каријером учинио га је делом популарне културе и једним од најпознатијих мушкараца на свету.
Back to top Go down
View user profile http://mj-kingofpop.board-directory.net
 
Michael Jackson (Serbian)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Jonathan Moffett Michael Jackson Kit
» Michael Jackson DMC Megamix????
» Michael Sweet with BOSTON ?
» Action (Journey, Michael Sweet, Mars Hill)
» All Narada Michael Waldens other CD's are out

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum for fans of King of Pop :: Michael Jackson-
Jump to: